Среща разговор с историците – проф. Вера Бонева и д-р Чавдар Ангелов

В навечерието на Националния празник на България – Трети март, Ротари клуб – Габрово, Община Габрово и парк-музей “Шипка – Бузлуджа” организират публична среща разговор на тема „Памет за Паметника на свободата“ с проф. Вера Бонева и д-р Чавдар Ангелов. Тя ще се състои на 28 февруари от 17:30 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Повод за избраната тема е 90- годишнината от официалното откриване на Паметника на Свободата, състояло се на 26 август 1934 г. Припомняйки си всичко за Паметника – светиня, от идеята за построяването му до наши дни, както и малко известни факти около историята му, ще направим една кратка историческа разходка. Ще се запознаем с различни аспекти от ежедневието ни, свързани с емблематичния монумент, като монети, пощенски марки, първодневно оформени пликове и др. Ще разберем и как той е свързан с олимпийските игри през 1980 г.

В рамките на срещата участниците ще могат да видят резултата от мащабния проект на режисьора Пламен Мирянов, който повече от три години, заедно със своя екип подготвя видео, посветено на 140 г. от написването на одата „Опълченците на Шипка“.

Заповядайте на 28 февруари от 17:30 ч. в Ритуалната зала на Община Габрово да поговорим за паметта, историята и националните символи.

Facebook

Сайтът е разработен по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021 г.