Пролетна ваканция с Младежки център – Габрово

Наситена с инициативи пролетна ваканция очаква габровските гимназисти, благодарение на Младежки център – Габрово. В нея са предвидени различни дейности, които да донесат на младите хора забавления, възможност за нови запознанства, нови знания и личностно развитие.

Ваканцията започва още в събота със социална вечер. В Младежкия център ще се играят настолни игри и ще и ще се хрупат пуканки, с хубава музика и бърборене.

В неделния ден, за тези, които успешно се преборят със смяната на времето, има предизвикателство. Твърдо решени да се отличат в конкурса за плашила на музей „Етъра“, младежките работници са организирали работилница за бостански плашила. Желаещите да участват са поканени с всички шантави приспособления за плашене на гарги, които се сетят да донесат.

Същинските ваканционни дни 1,2 и 3 април започват с три семинара, насочени към развитието на младите хора и тяхното по-активно участие в живота на града и вземането на решения за него. Те засягат теми като младежко застъпничество, общуване с институциите и силата на младежките организации. Младежите ще се научат как да развиват и осъществяват идеите си, да търсят съмишленици, към кого да се обърнат в различни ситуации със своите искания и предложения. Към всеки от семинарите е предвидена и малка арт работилница.

На 2 април читателският клуб „Книжни червеи“ към Младежки център – Габрово ще гостува на Детска градина „Мики Маус“, където ще младежите ще запознаят малките любители на приказки с творчеството на любимите си съвременни български детски автори.

Дните 3,4 и 5 април ще минат под надслова – „Три дни – три изкуства“. Съвместно с арт терапевта Калин Петков младежите ще се занимават с фотография, хералдика и работа с глина, като през трите изкуства ще разберат повече за себе си и за силните си страни.

Следобедът на пети април пък е отреден на психология и йога практики за справяне със стреса.

Всички събития, организирани от Младежки център – Габрово са безплатни, но изискват регистрация. Насочени са към младежи от 14 до 22 години. В регистрационния формуляр може да се влезе през сайта на Младежки център – Габрово – youth.gabrovo.bg и социалните мрежи на Центъра – Фейсбук и Инстаграм.

Дейностите на Младежки център – Габрово се изпълняват по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“, финансиран по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

ПРОГРАМА ПРОЛЕТНА ВАКАНЦИЯ

30 МАРТ ( СЪБОТА)

18:00 часа – Социална вечер с настолни игри – Младежки център – Габрово

31 МАРТ (НЕДЕЛЯ)

14:00 часа – Работилница за бостански плашила (Ритуална зала в Община Габрово)

1 АПРИЛ (ПОНЕДЕЛНИК)

10:00 -17:00 Обучение „Младежко застъпничество“      

Какво е младежко застъпничество и как да общувате с институциите, ще обсъдим заедно какъв проект или инициатива бихте искали да осъществите на територията на Габрово?

Ще научим повече за вълнуващия пример на сдружение ТАМ от Велико Търново и колко дързост и мечти са необходими, за да се създаде фестивалът “48 часа Варуша юг”.

Денят ще завърши с арт ателие.

Място: Ритуална зала в Община Габрово

2 АПРИЛ (ВТОРНИК)

11:00 Световен ден на детската книга с клуба на любителите на книги „Книжни червеи“ към Младежки център – Габрово – ще четем приказки в детска градина „Мики Маус“ в гр. Габрово

10:00 -17:00 Обучение “Лидерство в действие”

Ще чуете историята на един танцов ансамбъл и за най-танцуващия хотел във Велико Търново, ще надзърнете в кухнята на Узана Поляна Фест, а следобеда ще се разходим до Умниковото училище в Шести участък.

Денят ще завърши с арт ателие.

Място: Ритуална зала в Община Габрово

3 АПРИЛ (СРЯДА)

10:00 -17:00 Обучение „Силата на младежките организации“

Ще чуете интересни примери от Европа и България, а също и как група млади хора създават Горски център „Чатъма“ в Родопите и поставят началото на фестивал „Беглика“.

Денят ще завърши с арт ателие.

Място: Ритуална зала в Община Габрово

11:00 – 16:00 Три дни – три изкуства с Калин Петков. Фотография.

Създаване на портрети и автопортрети. Използване на езика на фотографията за разказване на истории. Фоторазказ. Фотоесе.

Място: Приемна зала в Община Габрово

4 АПРИЛ (ЧЕТВЪРТЪК)

11:00 – 16:00 Три дни – три изкуства с Калин Петков. Изобразително изкуство и хералдика.

Работа със символи. Символи и себепознание. Как се създава герб? Създаване на личен герб и герб на групата.

Място: Ритуална зала в Община Габрово

5 АПРИЛ (ПЕТЪК)

11:00 – 16:00 Три дни – три изкуства с Калин Петков. Работа с глина.

Създаване на маски. Маската в контекста на човешките взаимоотношения и… Карнавал Габрово.

Място: Ритуална зала в Община Габрово

6 АПРИЛ (СЪБОТА)

15:00 – 17:00 Обучение за справяне със стреса , Йога център, ул.“Априловска“4

Дейностите на Младежки център – Габрово се изпълняват по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“, финансиран по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Facebook

Сайтът е разработен по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021 г.