На 3 юли 30 младежи на възраст от 15 до 29 години ще имат възможност да се включат в 3 работилници, водени от истински майстори на захарната декорация – Шеф Мария Озтюрк, Албена Божидарова и Силвия Янковски.
Желаещите могат да се записват чрез следните форми:
Уъркшоп „Мър-тик такт“ с Шеф Мария Озтюрк – практическо занимание, в което участниците ще създадат работещ захарен часовник, украсен с емблематичното черно коте – символ на Габрово. С помощта на сладкарски техники и конструктивен подход, те ще научат как изкуството може да бъде не само красиво, но и функционално. Запиши се от тук:
Уъркшоп „Захарно цвете: Алстромерия“ с Албена Божидарова. Участниците ще изработят от захарна маса изящна алстромерия (Peruvian Lily) – символично цвете, известно със своята деликатност и красота. В процеса те ще научат основни техники за моделиране, оцветяване и сглобяване на захарно цвете с ботаническа точност. Уъркшопът е подходящ за начинаещи и ще бъде вдъхновяващо въведение в света на захарната флористика – една покана към младите творци да обикнат детайла и да изразят себе си чрез сладкарското изкуство. Запиши се от тук:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfgsANQkXvU3FakgNlQnzZj_EJF7fZGPEyrLsmMVlSZKxt3NQ/viewform?usp=header
Уъркшоп „Мър-мъниче“ със Силвия Янковски– очарователно котенце с големи очи и златно сърчице. Участниците ще имат възможност сами да украсят своята бисквитка, използвайки сладкарски бои, техники за рисуване и много въображение. Занятието е подходящо както за напълно начинаещи, така и за младежи с интерес към захарното изкуство. Запиши се от тук:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc46qh-zEMjn1J3RxhLAEyWJo_TWBcBfb6rGWFpyOOkGsUXKg/viewform?usp=header
Шеф Мария Озтюрк
Мария Озтюрк е международно признат захарен артист, мотиватор и сертифициран съдия, позната с вдъхновяващата си енергия и умението да окуражава хора от всички възрасти да развиват своя талант в света на захарното изкуство. Тя е част от Националния кулинарен отбор на Турция, съдия на Cake International и редица международни гастрономически състезания, както и преподавател с над десетилетие международна практика.
Мария е създател на Cake Art Bulgaria – първият национален онлайн конкурс по тортена декорация, който ежегодно обединява стотици участници. Сцената, която изгражда чрез своите инициативи, вдъхновява нови таланти да излязат от зоната на комфорт и да се изразят чрез захарното изкуство. Благодарение на подкрепата ѝ, мнозина продължават към международни отличия и сцени.
Тя е и организатор на „Моята България – Асамблея на захарните изкуства“ – артистичен проект, който вече девет години популяризира българската култура чрез езика на захарната декорация. Като преподавател, Мария провежда обучения в България, Турция, Германия, Катар, Йордания, Иран, Сингапур и други страни, където не просто предава знания, а изгражда общности, приятелства и увереност у своите ученици.
Албена Божидарова
Албена Божидарова е изтъкнат захарен артист със специализация в захарната флористика. Нейните цветя впечатляват с изключителна реалистичност, ботаническа точност и усещане за елегантност. Тя е носител на златни отличия от Cake Art Bulgaria, Cake International и редица международни състезания, където нейният стил се откроява с прецизност и изящество.
Като преподавател, Албена е търсена от всички, които желаят да усвоят изкуството на изработването на захарни цветя с внимание към формата, цвета и структурата. Сърцето ѝ е в обучението – тя предава знания с грижа и страст, вдъхновявайки учениците си да търсят красотата в природата и да я пресъздават с ръце и въображение.
Силвия Янковски
Силвия Янковски е майстор в изкуството на декорираните бисквитки и носител на множество международни отличия в тази област. Нейните ръчно рисувани композиции впечатляват с изключителна прецизност, оригиналност и креативен подход. Тя е добре позната както в България, така и на световната сцена, където нейните творби са отличавани с най-високи награди в Cake International и други международни състезания в Полша, Германия, Великобритания, Индия, Южна Африка и САЩ.
Като международен съдия и преподавател с дългогодишен опит, включително като съдия в Cake International, Силвия вдъхновява млади и утвърдени творци да откриват личния си стил и да развиват уменията си. Много от нейните ученици посвещават своите наградени творби именно на нея – като знак на признателност към учителката, която ги е въвела в магията на бисквитеното изкуство.
Всяка от групите е ограничена до 10 участника. Организаторите осигуряват работни пособия и материали, както и сертификати за участниците. Крайният срок за записване е 27 юни. Място на провеждане – Младежки център – Габрово.