13 юни Световен ден на плетенето на открито

На 11 юни имахме отворено ателие, в парка срещу блок „Катюша“ в квартал „Младост“, по плетене на една кука, по повод световния ден на плетенето на открито – 13 юни! Ателието беше посветено и на Европейската година на уменията.

За нас беше интересно да научим, че за първи път Световният ден на плетенето е проведен публично в Париж. Това забавление, превърнало се в традиция, е измислено от ентусиастката на плетенето Даниел Ландес. Макар няколко дни по-рано, създадохме заедно с майстор Даниела Кръстева, ателие по плетене на чист въздух в парка, беше невероятно да припознаем това място и да му вдъхнем младежки дух. С шарените прежди и ярки емоции, които извираха под шатрата на Младежки център Габрово, се появиха сръчни ръце и плетоха своите синджирчета с такава любов и удоволствие.

Нишките прежда могат да свързват хора от всички възрасти, пол, занятие, по един древно-съвременен, т.е. вечен начин. Така и нашата цветна шатра привлече погледа на хора от различни възрасти.

Призовавеме ви да хваните и вие куките за плетене! Ето и няколко причини:

1. Плетенето действа релаксиращо.

2. Действа като тренировка за пръстите на ръцете.

3. Понижава кръвното налягане.

4. Бори депресията.

5. Прави хората по-социални.

 

Facebook

Сайтът е разработен по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021 г.